Renata Verejanu lansează noi cărți

https://www.moldpres.md/news/2023/01/31/23000746

Poeta Renata Verejanu a lansat câteva cărți

12:51 | 31.01.2023Categorie: Cultură

Chişinău, 31 ian. /MOLDPRES/. Chiar la început de an, poeta Renata Verejanu, Om Emerit al Republicii Moldova, deținătoare a mai multor premii literare, vine cu patru cărți noi, apărute recent la o editură din Chișinău, relatează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Renata Verejanu a afirmat că cele patru cărți de poezii – „Al cincilea anotimp, femeia…”, „Înnobilarea acestei lumi”, ”Saisons de mon âme”, „Până la dragoste” au fost lansate la Biblioteca „Hristo Botev” din capitală, fiecare volum are câte un tiraj de 100 de exemplare. „Primele trei titluri de carte au câte 200 de pagini și, pe lângă poeziile proprii, conțin lucrări ale Inei Stana Rebigan (România) și Cristinei Maria Nița (Italia), artiști plastici originali, care au obținut trofeul la secțiunea „Poezia în viziunea artiștilor plastici” în cadrul Festivalului Internațional de poezie „Renata Verejanu”, de unde a și pornit această frumoasă colaborare”, a precizat poeta.

Potrivit sursei citate, cartea „Al cincilea anotimp, femeia…” are o postfață de scriitorul român Ovidiu Bufnilă, care menționează, între altele, că „Renata Verejanu este o poetă a Speranţei. Ea construieşte acolo unde alţii dezidesc. Este o luptătoare adevărată. Iar poezia ei este strigăt, dangăt de clopot, larmă de iubire”.

„Volumul ”Înnobilarea acestei lumi”, a cărui primă ediție a obținut premiul „Poetul care înnobilează lumea”, s-a epuizat în câteva luni. Iată de ce m-am văzut nevoită să scoatem de sub tipar ediția a 2-a. „Până la dragoste” e cartea de debut, apărută în 1979, la Chișinău. Și, neavând nici un exemplar, am editat ediția a 2-a, și tirajul întreg îl voi dărui bibliotecilor care nu au cărțile mele. Lucrarea bilingvă română/franceză „Saisons de mon âme” („Anotimp sufletesc”) se constituie din poezii din diferiți ani, traduse în limba franceză de autori din Franța, România și Moldova”, a afirmat scriitoarea.

Renata Verejanu s-a născut în 1947, în s. Verejeni, Ocnița. A debutat cu cartea de poezii „Până la dragoste”, în 1979. Au urmat volumele ”Ofrandă omeniei”, ”Metafora nemuririi”, ”Virgula amendată”, ”Vânzătorul vârstelor”, ”Stema destinului”, ”Plâng flăcările-n mine”, ”Iubirea pe toate le vede”, „Chișinău-București, București-Chișinău”, ”Provocați-mă, să devin genială”, ”Colindele iubirii”, romanul ”Geniul invizibil,” antologiile ”Eu am știut să fac din viața mea o sărbătoare”, ”Poetul dintre milenii”, Opere Alese în 12 volume. Acum poeta lucrează la propria colecție „Generația Dintre Secole” în 33 de volume de poezii, nuvele filosofice, interviuri, maxime și cugetări, eseuri. Primele cărți din această colecție au fost prezentate la recenta expoziție-eveniment de la BNRM. Renata Verejanu a editat până acum 75 de titluri de carte pentru copii, tineret și adulți.

N.Roibu

Lasă un comentariu